woensdag 26 april 2017

Een straat voor Willem

Dit stuk gaat over de Goudsbloemgracht. Ik hoor meteen de verwarring, want ik had beloofd dat ik het over de Willemsstraat zou hebben. Natuurlijk doe ik wat ik beloof, die twee zijn namelijk precies hetzelfde.


Tot 1857 heette de Willemstraat namelijk de Goudsbloemgracht. Het werd echter ook wel het Franse Pad genoemd en stond onder bevolking van de Jordaan bekend als de smerigste straat van de hele toch al armoedige Jordaan. De gracht stond vol met gangen (zie de vorige blog), krotten en sloppen. Door de ligging kwam ook nog hier het meeste afval terecht. Veel huizen in de Jordaan, met name in de sloppen, hadden geen stromend water. Mensen deden hun behoefte op een emmer en gooide de inhoud daarvan gewoon lekker op straat. Er werd inmiddels anders gedacht over hygiƫne in de stad en er werd vast gesteld dat dit niet langer meer zo kon.

Dus toen was besloten dat de gracht gedempt moest worden, moest er ook een nieuwe naam komen die de een echte nieuwe start moest betekenen voor de voormalige gracht. De heropening van de Willemsstraat viel gelijk met de verjaardag van voormalig koning Willem I De bevolking van de voorheen Goudsbloemgracht waren heel koningsgezind en dus werd besloten om de straat te vernoemen naar de koning. Officieel heette de de straat Willemstraat, maar door de spreektaal sloop er langzamerhand een tweede s in. Dit was trouwens niet de enige gracht die gedempt werd. Dat was een lot wat trouwens nog veel meer grachten in de Jordaan te wachten stond, waaronder de Elandsgracht, Lindengracht en de Westerstraat (oorspronkelijk Anjeliersgracht)

Volgende keer gaan we van een straat voor de koning naar een kroon van de keizer.
"Het Wapen van Amsterdam" verschijnt op 29 april!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten