woensdag 19 april 2017

De Jordanese Driehoek

Helemaal in het Noorden van de Jordaan, komen een aantal straten samen op een plek waarvan de naam de vorm al verraadt; de Driehoekstraat. Een van de meest wonderlijke straten van de Jordaan. Tegelijk ook een van de meest verborgen, en dus rustigste, straten, Mensen komen hier meestal gewoonweg niet.

Dit was lang een van de meest vergeten stukken van de Jordaan en eigenlijk is dat nog steeds zo. Maar ik heb het altijd een van de meest bijzondere plekken gevonden, misschien juist wel omdat het helemaal niet lijkt op de rest van de Jordaan. Hier staan niet de standaard Jordaanhuizen, grachtenhuisjes maar dan smaller. Hier zijn de huisjes veel kleiner en heeft het bijna een dorpskarakter. Omdat het gebouwd is in een stukje restgrond van de Jordaan, heeft het naturlijk typisch gevormde huizen en stegen.

Van nature was in dit gedeelte van de Jordaan veel industrie, vandaar dat de huizen ook veel minder geschikt lijken voor meerdere families. Op een plek is dat goed te zien. Op de punt van de Driehoekstraat zit namelijk nog steeds distilleerderij van Wees. Hier kan je een kijkje nemen hoe het maken van de ouderwetse borrel in zijn werk ging en hoe ze dat daar nog steeds doen. In de Driehoekstraat lijkt de tijd bijna stil te hebben gestaan en is de authentieke sfeer nog niet verpest door hippe bars en toeristen-trekpleisters. Ga daar dus eens een kijkje nemen, maar niet allemaal tegelijk.

De Jordaan heeft bijna patent op verborgen plekken. Volgende keer neem ik jullie mee naar donkere gangenstelsels en stegen. Bereid je dus voor en neem een zaklamp mee.

1 opmerking:

  1. War een top verhaal weer.
    Ben weer iets wijzer geworden over onze prachtige stad en ga zeker een keer op zoek naar dit bijzondere stukje Jordaanse.
    Ook bedankt voor het filmpje erbij is een geweldig voorproefje op dit leuke straatje. Dank je wel en zie wederom uit naar het volgende stukje geschiedenis mijn zaklamp ligt al klaar.

    BeantwoordenVerwijderen