dinsdag 11 april 2017

Een oase van rust



Ingang Begijnhof
Komende vanaf de Dam lopen we over de Kalverstraat. Ongeveer halverwege is er aan de rechterkant opeens een poortje. Nu is dit de ingang van het Amsterdam Museum. Tot ver in de 20e eeuw was dit echter de ingang van het Burgerweeshuis. Loop het binnenplaatsje op, maar loop voorbij de ingang van het museum. Nu, maar ga daar zeker een keer heen! Stap de overdekte passage in waar Walk on Art op staat. Dit is de schuttersgallerij, een gedeelte van het Amsterdam Museum wat voor iedereen gratis toegankelijk is. Ren hier niet door heen, naar kijk even rustig om je heen.

Aan het eind van de passage kom je in een steeg terecht, de Gedempte Begijnensloot. Je hoeft geen grote kennis te hebben van de geschiedenis om te weten dat hier dus vroeger water was. Een prachtig steegje met veel authentieke gebouwen. Heel soms loopt er net een groep toeristen doorheen, maar wacht dat even rustig af, want meestal is het een en al rust. Loop door tot bijna het eind van het steegje. Via het dwarsstraatje links kijk je zo naar de Kalverstraat, maar kijk in plaats daarvan naar rechts waar zich alweer een prachtig poortje bevindt. daar gaan we dus naar binnen, de ingang van het Begijnhof.

Als je het treft en er zijn op dat moment weinig toeristen, voordeel  is dat die groepen ook zo weer weg zijn, dan overvalt meteen de rust je. Ik vond het vroeger al wonderbaarlijk dat je daar tussen de Kalverstraat en het Spui zit, maar dat je helemaal niets hoort. Een verborgen oase van rust, midden in de hysterische binnenstad. Er is echter ook genoeg te zien op het Begijnhof, voorheen een hofje voor katholieke nonnen de Begijnen. Zo is er een van de weinige originele houten huizen van Amsterdam te zien, staat er een Engelse kerk, een katholieke schuilkerk die van buitenaf niet te onderscheiden is en ligt er zelfs een graf gewoon in de goot. Bonuspunten voor wie dat vindt natuurlijk!

Via de linkerkant verlaten we het Begijnhof weer en storten we ons weer in de hectiek. Kijk eerst nog even naar de gevelstenenmuur, waar gevelstenen hangen van gebouwen die gesloopt zijn. Een gangetje en een houten deur later, kom je via de Ursulapoort zo weer op het Spui uit.

Volgende aflevering blijven we in de buurt van de Kalverstraat, maar gaan we een iets drukkere plek opzoeken. Dan neem ik jullie mee naar een winkelcentrum, of toch niet...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten