zondag 14 mei 2017

Stad aan het water

Daar waar de Amstel in het IJ uitkwam, ontstond de stad Amsterdam. Maar voor een land wat ver onder de zeespiegel ligt, is het nog niet zo makkelijk om een stad neer te zetten daarnaar een rivier en een zee elkaar tegen komen. 

Er moest heel wat bedacht worden om het land tegen het water te beschermen. Daarom werd precies waar het water en land elkaar raken het land opgehoogd. Zo ontstonden er door de hele stad verhogingen en daar zij nu nog steeds de overblijfselen goed van te zien voor wie weet waar je moet kijken. Aan een aantal straatnamen is het bijvoorbeeld nog te zien, zoals de Zeedijk, de Haarlemmerdijk en natuurlijk de Nieuwendijk. Maar ook dat waar Amsterdam in het buitenland het bekendst om is, komt hier vandaan: De Wallen. Of dat nou een Voorburgwal of een Achterburgwal is, of een Oudezijds of een Nieuwezijds is, een wal is een verhoging om tegen het water te beschermen.

Maar er zijn ook letterlijk plekken op straat waar je nog kan zien dat de stad behoorlijk verhoogd is ten opzichte van het water. Loop je op de Brouwersgracht en kijk je via de zijstraten richting de Haarlemmerdijk, dan zie je de weg omhoog lopen. Een ander mooi punt om dit te kunnen zien, is bij de Zeedijk. Kom je vanaf de Oudezijds, dan is het via de Olofssteeg nog een flinke klim om inderdaad op de Zeedijk te komen. 

Zo zijn er nu nog steeds overal in de stad plekken te vinden die de stad van het begin beschermd hebben tegen het water en dat eigenlijk nog altijd doen.

De Zeedijk

Haarlemmerdijk
Volgende keer gaan we op bezoek bij de oudste huizen van Amsterdam. Houten Huisjes verschijnt op woensdag 17 mei. Zelf het Verborgen Amsterdam zien? Dat kan! Geef je via verhalenschat@gmail.com op voor de wandeling op 20 mei aanstaande.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten